Festivalul National de Arte pentru Liceeni - LicArt 2009 - editia a 8-aIn zilele de 7 si 8 septembrie a avut loc in Bucuresti Finala Festivalului National de Arte pentru Liceeni - LicArt 2009, eveniment organizat de Societatea pentru Cultura, Oameni si Prietenie si Clubul "Noua ne pasa!" in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si portalul www.fotolitera.com.

Ajuns in al 8-lea an de prezenta in viata liceenilor din Romania, festivalul a fost gandit ca un spatiu si o provocare pentru tinerii liceeni de a incerca, comunicand si exprimandu-se prin arta, sa-si descopere nevoia de a evolua valoric uman, descoperindu-se si constientizandu-se mai bine in raport cu realitatea in care traiesc. LicArt s-a impus in acesti 8 ani atat prin participarea numeroasa (anul acesta s-au inscris peste 2200 de elevi - 1702 la sectiunile poezie si fotografie si 500 in trupele de teatru) cat si prin personalitatile invitate si valoarea premiilor acordate, ca cel mai mare festival-concurs de gen adresat liceenilor. Au fost prezenti cu acest prilej peste 100 de nominalizati din Bucuresti si din tara, care s-au putut bucura de 2 zile deosebite, special dedicate lor, de teatru, muzica, poezie si fotografie.

Finala a debutat luni, 7 septembrie, cu doua "intersectii" culturale: nominalizatii la sectiunea fotografie au vizitat expozitia de fotografie "Bucurestii in tranzitie" deschisa la Muzeul Literaturii Romane, iar cei nominalizati la poezie au vizitat Casa Memoriala Tudor Arghezi, unde au incercat sa inteleaga si sa respire atmosfera vietii scriitorului, insotiti fiind si de fiica sa, Mitzura Arghezi. Apoi, dupa vernisajul expozitiei ce a cuprins fotografiile nominalizate, expuse in holul Salii Mici a Palatului National al Copiilor - locatia de desfasurare a Finalei LicArt, incepand cu ora 16, a avut loc finala sectiunii teatru, unde cele 4 trupe nominalizate au evoluat pe scena in fata Marelui Juriu, format din criticul de arta Alice Georgescu, regizorul Grigore Gonta si actorul Marius Manole.
Cea de-a doua zi a fost deschisa la ora 12 cu work-shop-urile pe sectiuni (poezie, fotografie, teatru), unde invitatii (actrita Raluca Urea, poetii Razvan Tupa, Claudiu Komartin, Andrei Ruse si fotograful Ciprian Strugariu) au stat de vorba cu nominalizatii LicArt si au realizat alaturi de ei experimente (teatrale, fotografice, realizare de poeme interactive si harti poetice), Finala continuand cu lansarea volumului LicArt 2009 cuprinzand poeziile nominalizate si ceremonia de decernare a premiilor LicArt, in cadrul careia cei prezenti s-au putut bucura de un concert Florin Chilian si 3 momente de improvizatie teatrala ale trupei Improvisneyland. La eveniment au participat, in fiecare din cele 2 zile, peste 250 de spectatori.

Juriul la sectiunea poezie a fost alcatuit din criticul literar Alex Stefanescu si poetii Ioan Es. Pop si Razvan Tupa. La fotografie, presedintele juriului a fost Dinu Lazar, binecunoscut fotograf profesionist.

Valoarea totala a premiilor, in bani si obiecte, a fost de peste 15.000 RON.
Toti nominalizatii au primit premii special dedicate lor si diplome de nominalizare.

Iuliana Şerban  

 Warning: require(page_bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/licart/public_html/textmareafinala2009.php on line 67

Fatal error: require(): Failed opening required 'page_bottom.php' (include_path='.:/opt/alt/php54/usr/share/pear:/opt/alt/php54/usr/share/php') in /home/licart/public_html/textmareafinala2009.php on line 67