Festivalul National de Arte pentru Liceeni - LicArt 2008Festivalul National de Arte pentru Liceeni - LicArt, care de 7 ani vine in intampinarea deschiderii liceenilor catre frumos si a nevoii lor de a se descoperi prin ceea ce au de spus celorlalti, si-a avut Finala in zilele de 10 si 11 septembrie 2008, la Bucuresti. Ca si in celelalte editii, peste 100 de liceeni nominalizati la LicArt au venit din intreaga tara pentru a se cunoaste si a se bucura de 2 zile deosebite, cu un program plin, pregatit special pentru ei. Drumul pana la Finala n-a fost deloc usor, anul acesta s-au inscris in concurs (la toate cele 3 sectiuni) peste 1700 de elevi.

Prima zi a Finalei, 10 septembrie, a inceput odata cu venirea nominalizatilor din tara, care au fost cazati, ca si in editiile trecute, la internatul Grupului Scolar "Nichita Stanescu". Trupele de teatru s-au apucat de repetitii, iar o parte din ceilalti nominalizati, cei care au ajuns mai devreme, au avut prilejul sa cunoasca, prin scurte plimbari, o parte din oras, dupa care au pornit spre Muzeul National de Geologie, pentru a participa la primul punct din program, vizitarea expozitiei de fotografie "GEO - Diversitatea planetei Pamant". Apoi, de la ora 16, la Sala mica a Palatului Copiilor, a avut loc deschiderea "oficiala" a Finalei, ce a debutat cu vernisajul fotografiilor nominalizate, care au fost expuse in holul salii. Atat nominalizatii cat si spectatorii au putut vota cea mai apreciata fotografie de catre public, care, evident, urma sa fie anuntata a doua zi, in cadrul festivitatii de premiere. Apoi s-a desfasurat finala sectiunii teatru, unde cele 3 trupe nominalizate au evoluat pe scena in fata Marelui Juriu format din criticul de teatru Marina Constantinescu, actorul Radu Gabriel (prodecan al Facultatii de Arta Teatrala, UNATC) si actorul Tudor Istodor (castigator LicArt 2003), care au fost incantati de ce-au vazut pe scena si de potentialul actoricesc al tinerilor liceeni. Au fost trei spectacole deosebite, chiar daca, din pacate, nu se poate da decat un singur premiu. Sfarstul zilei a fost incununat de aplauzele celor mai mult de 200 de spectatori prezenti. Dupa care, nominalizatii din tara si-au luat portiile de mancare si-au plecat catre locul de cazare, in asteptarea zilei urmatoare.

In dimineata celei de-a doua zile, pe 11 septembrie, la Colegiul National "Cantemir-Voda" s-au desfasurat workshop-urile. Sectiunea fotografie l-a avut ca invitat pe binecunoscutul fotograf profesionist Dinu Lazar, care a facut impreuna cu elevii si cu sprijinul F64 care a pus la dispozitie instrumentele fotografice necesare, demonstratii si exercitii fotografice, in timp ce trupele nominalizate au stat de vorba cu actorul Silviu Biris, care le-a impartasit experienta vietii de teatru si a implicat elevii in exercitii si improvizatii scenice. Nominalizatii de la poezie s-au putut intalni cu Razvan Tupa, care a facut parte si din juriu, care a venit impreuna cu alti cativa invitati si au vorbit despre videopoezie, despre cum se completeaza mesajul poetic cu cel vizual si a propus la randul lui elevilor experimente artistice.

Dupa aceea, incepand cu ora 15.30, la Centrul Cultural Tinerimea Romana toti cei prezenti s-au putut bucura de lansarea volumului LicArt 2008 - o colectie a poeziilor nominalizate la aceasta editie, oferita gratuit atat autorilor lor cat si celorlalti nominalizati, dupa care au fost invitati in sala pentru ceremonia de decernare a premiilor LicArt si concertul sustinut de Ducu Bertzi pentru acest prilej. Emotii, surprize, asteptare, bucurie, dezamagiri, toate intr-un singur loc, din care insa speram ca am iesit cu totii un pic mai buni.

Juriul la sectiunea poezie a fost alcatuit din poetii Simona Popescu, Serban Foarta si Razvan Tupa, iar la fotografie, presedintele juriului a fost fotograful Dinu Lazar.
In afara de premiile substantiale oferite castigatorilor, toti nominalizatii au primit, pe langa diplomele de nominalizare, cate un cadou din partea sponsorilor nostri.

A fost un final deosebit, o intalnire de suflet intr-un loc care pentru noi inseamna (si ne-am dori sa insemne si pentru voi), nu doar un concurs ca oricare altele, ci un spatiu de intalnire cu ceea ce avem mai bun in noi si o provocare de a o arata celorlalti si de a-i face pe ceilalti s-o arate.

Iuliana Şerban  

 Warning: require(page_bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/licart/public_html/textmareafinala2008.php on line 67

Fatal error: require(): Failed opening required 'page_bottom.php' (include_path='.:/opt/alt/php54/usr/share/pear:/opt/alt/php54/usr/share/php') in /home/licart/public_html/textmareafinala2008.php on line 67