LicArt 2007Festivalul Naţional de Arte pentru Liceeni - LicArt, ajuns la ediţia a şasea, şi-a avut Finala în zilele de 19 şi 20 ianuarie 2008, la Bucureşti. Încă o dată, peste 100 de liceeni din toate colţurile ţării s-au întâlnit pentru a se bucura de 2 zile deosebite, într-un spaţiu dedicat special lor şi gândit pentru a le arăta atât lor cât şi celorlalţi că atunci când ai ceva de spus poţi găsi moduri foarte frumoase de-a spune, că e important să (ne) împărtăşim celorlalţi (prin) ceea ce iese la iveală atunci când ne apropiem mai mult de orice formă de artă şi, prin ea, de noi înşine.
Şi anul acesta LicArt s-a bucurat de o participare numeroasă (peste 1600 de elevi - 437 la poezie, 566 la fotografie şi peste 600 în trupele de teatru). Fie şi numai interesul pentru un astfel de concurs manifestat încă la atât de mulţi tineri este un semn bun pentru evoluţia lumii noastre.
Prima zi a Finalei, 19 ianuarie, a început o dată cu venirea nominalizaţilor din ţară, care au fost cazaţi, ca şi anul trecut, la internatul Grupului Şcolar "Nichita Stănescu". Şi-au lăsat bagajele, au avut prilejul - unii dintre ei - să se familiarizeze cu oraşul şi cu ceilalţi colegi ai lor, după care au pornit spre Teatrul Naţional, locul de întâlnire pentru primul punct din program: vizitarea expoziţiei "Fotografii interzise" a lui Andrei Pandele. Expoziţia - o poveste a traumelor acestui spaţiu, plasate în contextul lor istoric, spusă prin intermediul unor fotoreportaje realizate de acum 30 de ani spre prezent de către un fotograf cu o privire atentă şi preocupat de a da cât mai multă forţă mesajului transmis - a impresionat gândurile şi privirile celor care le-au văzut. După vizitarea expoziţiei, începând cu ora 15, la sala ARCUB a avut loc deschiderea “oficială" a primei zile a Finalei, care a cuprins finala secţiunii teatru, unde cele 3 trupe nominalizate au evoluat pe scenă în faţa Juriului format din actriţa Florina Cercel, criticul de teatru şi realizator tv Marina Constantinescu şi regizorul Radu Afrim, care s-au arătat foarte entuziasmaţi şi încântaţi de prestaţia şi potenţialul tinerilor actori liceeni. Au fost trei spectacole deosebite, chiar dacă, din păcate, nu se poate da decât un singur premiu. Sfârştul zilei a fost încununat în aplauzele celor mai mult de 200 de spectatori prezenţi.
În dimineaţa celei de-a doua zile, pe 20 ianuarie, la Colegiul Naţional "Cantemir-Vodă" s-au desfăşurat workshop-uri pentru secţiunile poezie şi teatru, avându-i ca invitaţi pe Simona Popescu şi Florin Piersic Jr. Aceştia au stat de vorbă cu nominalizaţii LicArt despre artă, oameni, întâlniri, despre motivaţii şi rosturi. Întrucât întâlnirea cu nişte personalităţi ale lumii culturale nu este un prilej cu care liceeni să se întâlnească des, aceştia au încercat să fructifice din plin această experienţă, punând şi punându-şi întrebări, schimbând impresii atţât cu invitaţii cât şi între ei, încercând să înveţe şi să înţeleagă mai mult din ceea ce înseamnă scrisul, respectiv teatrul, şi bucurându-se de tot ce au însemnat pentru ei aceste întâlniri. Nominalizaţii de la fotografie au avut parte în schimb de vizitarea a încă 2 expoziţii de fotografie (una la Sala Dalles şi cealaltă la Teatrul Naţional), ceea ce într-un anume fel a reprezentat tot o întâlnire, pentru că orice fotograf mare spune cel mai mult prin fotografiile sale şi prin felul în care vede lumea prin vizorul aparatului. După aceea, începând cu ora 15, la Centrul Cultural Tinerimea Română toţi cei prezenţi s-au putut bucura de expoziţia conţinând fotografiile nominalizate, şi de lansarea volumului LicArt 2007 - o antologie a poeziilor nominalizate la aceasta ediţie, oferită gratuit autorilor lor, după care au fost invitaţi în sală pentru ceremonia de decernare a premiilor LicArt şi concertul susţinut de Ada Milea pentru acest prilej. Juriul la sectiunea poezie a fost alcătuit din poeţii Mircea Dinescu şi Răzvan Ţupa (care a şi fost prezent la Finală şi a înmânat premiul I la poezie), iar la fotografie, preşedintele juriului a fost Dinu Lazăr, binecunoscut fotograf profesionist.
În afară de premiile - care ne-am străduit să fie cât mai substanţiale - oferite câştigătorilor, toţi nominalizaţii au primit, pe lângă diplomele de nominalizare, câte un cadou din partea sponsorilor. A fost un final frumos, care a amestecat emoţii, aşteptări, bucurie, tristeţe, dar poate, undeva acolo adânc, uneori mai vizibilă alteori mai ascunsă, şi conştiinţa faptului că întâlnirile fiecăruia cu toţi ceilalţi, cu ceea ce au avut de dat sau au creat, faptul că au fost prezenţi la un astfel de festival care, deşi e organizat de ani buni doar de o mână de oameni, continuă să existe, este în sine un câştig.

Iuliana Şerban  

 Warning: require(page_bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/licart/public_html/textmareafinala2007.php on line 60

Fatal error: require(): Failed opening required 'page_bottom.php' (include_path='.:/opt/alt/php54/usr/share/pear:/opt/alt/php54/usr/share/php') in /home/licart/public_html/textmareafinala2007.php on line 60