Festivalul National de Arte pentru Liceeni - LicArt 2010 - editia a 9-aSi a mai fost, inca o data, Finala LicArt. In zilele de 22 si 23 mai, in Bucuresti si in sufletul licartistilor. Povestea incepe de fapt in urma cu 9 ani, cand cativa oameni, ce formau Clubul "Noua ne pasa!" s-au uitat cu atentie in jur si au vazut in tineri si altceva decat pareau sa vada ceilalti. Cum ar fi... cate-un "inceput de Om". Si s-a nascut LicArt care, inainte de a fi un concurs, este in primul rand un spatiu de comunicare, un loc in care tinerii talentati si dornici de mai mult se pot intalni, exprimandu-se si descoperindu-se prin arta si prin intersectiile cu ceilalti oameni.
In 9 ani LicArt s-a impus prin anvergura ca cel mai mare festival-concurs adresat liceenilor. S-a bucurat in fiecare an de sprijinul multor personalitati culturale si de o participare numeroasa. Juriul acestei editii, la sectiunea poezie, a fost alcatuit din criticul literar Alexandru Cistelecan si poetii Razvan Ţupa si Gelu Vlasin. La fotografie, din juriu au facut parte fotografii profesionisti Dinu Lazar, Vlad Eftenie si Bogdan Panait. Anul acesta s-au inscris in cele 6 luni de concurs peste 2000 de elevi. In Bucuresti au venit la Finala numai 92 dintre ei, nominalizatii LicArt. Pentru ei, Finala a-nceput prin cate-un tren, prin intalnirea cu orasul sau, pentru cei deja obisnuiti cu el, printr-un gand de dimineata.

La locurile de intalnire - entuziasm si emotii, s-au impartit insignele de licartist. Din loc in loc bucuria revederii. Prima zi a inceput pentru nominalizatii la sectiunea poezie cu o vizita la Muzeul Literaturii Romane, unde i-au putut intalni si intr-un "alt fel" pe scriitorii romani, prin fotografii, manuscrise, editii vechi de carte, inregistrari video si audio. De undeva dintr-un colt al camerei, Nichita le facea cu ochiul vorbindu-le de dincolo de timp despre joaca poetilor cu viata. Intre timp, nominalizatii la fotografie, in vizita la studioul Dynaphos, exersau privitul unii intr-altii. Prin obiectivul aparatului, evident, schimband rolurile si devenind pe rand, fotografi si expresii.

Holul Centrului Cultural Unesco Nicolae Balcescu – locatia de desfasurare a Finalei LicArt – a gazduit expozitia cu fotografiile nominalizate. Nicicand, poate, peretii aceia n-au fost mai frumosi. Si mai frumos priviti de ochii, zambetele si bucuria celor care si-au lasat povestile agatate de ei. Nominalizatii la poezie au avut si ei portia lor de bucurie, volumul colectiv LicArt 2010, cuprinzand toate poeziile nominalizate. S-au impartit diplomele si cadourile special pregatite pentru ei, cu sprijinul unor oameni care au inteles nevoia de LicArt. Fiecare spectator a putut vota fotografia preferata (pentru premiul de popularitate), apoi a venit randul teatrului, cele 3 trupe nominalizate incercand sa convinga pe scena Marele Juriu (format din criticul de teatru Doina Papp, regizorul Chris Simion si actorul Adrian Paduraru) ca meritau sa fie acolo si ca au ceva de spus. Din reactiile Juriului si aplauzele spectatorilor, se pare ca au reusit.

Cea de-a doua zi a fost deschisa la ora 11 cu work-shop-urile pe sectiuni (poezie, fotografie, teatru), unde invitatii (actrita Monica Ciuta, poetii Gelu Vlasin, Stoian G. Bogdan, Sorin Despot si fotograful Dinu Lazar) au stat de vorba cu nominalizatii LicArt si au realizat alaturi de ei experimente (teatrale, fotografice sau poetice, dupa caz). Liceenii, incantati de ocazia de a se intalni cu oameni la care altfel poate n-ar fi avut acces, s-au straduit sa schimbe cat mai multe impresii si idei, atat cu invitatii cat si intre ei. Dupa masa, licartistii au fost invitati in sala, la mult asteptata ceremonie de decernare a premiilor, care a inceput cu cateva momente speciale, primul fiind spectacolul de teatru-gest "Flirt" sustinut de Mihai Baranga si Andreea Duta. Finalistii la poezie s-au bucurat de surpriza de a-si auzi poeziile recitate pe scena de actorul Adrian Paduraru. Poezii care, cum zicea o data unul dintre ei, "parca suna altfel" acolo. Mai incarcate de emotie si sensuri. Apoi a venit la LicArt Alina Manole. Asa cum se descrie ea insasi, "un om care canta" (si canta frumos). Si, din cand in cand, face si gesturi frumoase. Cum ar fi sa ofere un premiu special la LicArt unuia dintre liceenii care scriu poezii. In final, momentul mult asteptat. Emotii, sperante, asteptari, bucurie sau tristete, aplauze. Fericitii au urcat pe scena sa-si primeasca premiile. Ca de obicei, e un moment frumos si trist totodata. Ca orice final. Din care ramane bucuria unor intalniri. Cu oameni "altfel". Si speranta ca, poate, ceva, cat de putin, s-a schimbat. In bine.

Iuliana Şerban  

 Warning: require(page_bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/licart/public_html/textmareafinala2010.php on line 64

Fatal error: require(): Failed opening required 'page_bottom.php' (include_path='.:/opt/alt/php54/usr/share/pear:/opt/alt/php54/usr/share/php') in /home/licart/public_html/textmareafinala2010.php on line 64