LicArt 2006


      Societatea pentru Cultură, Oameni şi Prietenie şi Clubul "Nouă ne pasă!", în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi www.poezie.ro - Atelier literar au organizat anul acesta o nouă ediţie, a cincea, a Festivalului Naţional de Arte pentru Liceeni LicArt, care de data aceasta a reunit într-o singură finală, pe 9 şi 10 decembrie - secţiunile teatru, poezie şi fotografie.

       Festivalul LicArt s-a născut în urmă cu 4 ani, când câţiva oameni ce formau Clubul "Nouă ne pasă!" s-au gândit să le ofere tinerilor liceeni un spaţiu în care aceştia să poată comunica, exprimându-se într-o formă oarecare de artă, în care să se poată descoperi şi conştientiza în raport cu lumea în care trăiesc şi să-şi descopere nevoia de a evolua în sens valoric-uman. Cea mai potrivită formă pentru a-i stimula în sensul acesta a fost un concurs care să cuprindă cât mai multe modalităţi de expresie artistică.

       De-a lungul a cinci ani, LicArt s-a impus, atât prin participarea numeroasă (anul acesta s-au înscris peste 1500 de elevi) cât şi prin anvergură, ca cel mai mare festival-concurs de gen adresat liceenilor. Cei peste 100 de nominalizaţi la cele 3 secţiuni au fost invitaţi în Bucureşti pentru a participa la Finală, unde s-au putut bucura de două zile deosebite. Cei veniţi din ţară au sosit o parte cu o zi înainte şi majoritatea în dimineaţa zilei de 9 decembrie şi au fost cazaţi la internatul Grupului Şcolar "Nichita Stănescu", unde au fost aşteptaţi, îndrumaţi, şi-au lăsat bagajele în camerele foarte primitoare, cei care au mai avut timp au mers într-o scurtă plimbare de "împrietenire" cu oraşul, clădirile şi străzile lui, după care au pornit spre ARCUB, locul de desfăşurare al primei zile a Finalei LicArt, care a început la ora 16, cu finala secţiunii teatru. Cele 3 trupe nominalizate au evoluat pe scenă, în faţa Juriului format din actriţa Maia Morgenstein, criticul de teatru Cristina Modreanu şi regizorul Felix Alexa, cu spectacolele pentru care au primit nominalizare şi pe care le-au pregătit atent pentru a-şi bucura cât mai mult spectatorii. În afară de nominalizaţi, au venit în sală, pentru a se bucura de ceea ce au avut de dat aceştia, foarte mulţi tineri, care i-au răsplătit pe cei din faţa lor cu multe aplauze, cu bucuria descoperirii şi a "altceva", a unui "altfel" de mod de a înţelege viaţa la 16-17 ani. Seara s-a încheiat cu un recital Daniel Făt, moment care a adus în locul emoţiilor multă bună dispoziţie. La sfârşitul zilei, nominalizaţii au fost conduşi la locul de cazare, unde au luat masa (oferită gratuit prin bunăvoinţa McDonald's) şi au vizionat un film deosebit, "Cercul poeţilor dispăruţi".

       În dimineaţa celei de-a doua zile, pe 10 decembrie, la Colegiul Naţional "Cantemir-Vodă", după ce liceenii au luat masa, s-au desfăşurat workshop-uri pe cele 3 secţiuni de concurs (poezie, fotografie, teatru) unde invitaţii (poetul Florin Iaru, actorul George Ivaşcu, regizoarea Alice Barb - care a făcut parte din juriul LicArt cu doi ani în urmă - şi fotograful profesionist Alex Gâlmeanu) au stat de vorbă cu nominalizaţii LicArt despre forma de artă pe care a "îmbrăţişat-o" fiecare, despre oameni şi rostul lor în viaţă, despre creaţie şi creatori, despre sinceritatea în artă. Liceenii, încântaţi de ocazia de a se întâlni cu oameni care au multe de spus şi la care altfel n-ar fi avut acces, s-au străduit să schimbe impresii, atât cu invitaţii cât şi între ei, să întrebe cât mai mult, să se gândească la răspunsuri şi să-şi pună apoi propriile întrebări. Invitaţii au fost plăcut impresionaţi şi şi-au manifestat deschiderea de a mai participa la astfel de întâlniri. După aceea, începând cu ora 16, finala a continuat la Centrul Cultural Tinerimea Română, unde cei prezenţi s-au putut bucura de o expoziţie cu fotografiile nominalizate, după care au fost invitaţi în sală, pentru festivitatea de acordare a premiilor LicArt. Ca de obicei, emoţii, speranţe, aşteptări, bucurie, dezamăgiri, aplauze. Fericiţii au urcat pe scenă să-şi primească premiile. Ca de obicei, e un moment frumos şi trist totodată. Ca orice final. Cum se întâmplă de obicei, în viaţă. Conştienţi însă, cei mai mulţi, că în urma unui astfel de festival, a unor astfel de întâlniri, nu există învinşi. Juriul la secţiunea fotografie a fost condus de un fotograf-artist foarte apreciat în lumea aceasta, a imaginilor - Dinu Lazăr, iar juriul la secţiunea poezie a fost format din criticul literar Dan C. Mihăilescu şi din poetul Răzvan Ţupa, care a fost prezent alături de tinerii liceeni şi a înmânat premiul I la secţiunea pe care a jurizat-o. Seara s-a încheiat cu un recital extraordinar Florin Chilian, care, ca de obicei, a reuşit să ne aducă prin muzica lui şi o lume şi cu lansarea volumului LicArt 2006 care a inclus toate poeziile nominalizate, volum care le-a fost oferit gratuit nominalizaţilor. De 4 ani, Editura Cermi din Iaşi face acest gest deosebit, de a publica acest volum şi a-l face cadou celor care l-au simţit. Atât câştigătorii, cât şi nominalizaţii au primit diplome şi premii special dedicate lor, care le-au putut fi oferite prin bunăvoinţa sponsorilor noştri, cărora le mulţumim şi prin această cale (deşi, poate, cea mai frumoasă formă de mulţumire a fost însuşi festivalul).

       Ca şi atunci când am început acest drum, sperăm că LicArt va reprezenta, atât prin amploare cât şi prin ceea ce şi-a propus, un spaţiu care va influenţa apropierea tinerilor de cultură şi, acolo unde este cazul, îndreptarea lor către arta profesionistă, transformându-se la rândul lor în repere pentru cei care-i vor urma. Şi ne întoarcem în vieţile noastre de zi cu zi cu speranţa că, poate, măcar puţin, ceva s-a schimbat. În bine.

Iuliana Şerban  

 Warning: require(page_bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/licart/public_html/textmareafinala2006.php on line 61

Fatal error: require(): Failed opening required 'page_bottom.php' (include_path='.:/opt/alt/php54/usr/share/pear:/opt/alt/php54/usr/share/php') in /home/licart/public_html/textmareafinala2006.php on line 61